Πίστευε και μη ερεύνα
Πίστευε και μη, ερεύνα τας γραφάς
Όσο παράξενο και αν σας φανεί, καμία από τις δύο εκφράσεις δεν υπάρχει στο Ευαγγέλιο. Έχουν κυκλοφορήσει για χρόνια ανάμεσά μας κι έχουν γίνει αφορμή για συζητήσεις επί συζητήσεων. Σύμφωνα όμως με ένα από τα επίσημα site της Εκκλησίας, η φράση που υπάρχει είναι ή ‘Ερευνάτε τας γραφάς, ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν∙ και εκείναι εισίν αι μαρτυρούσαι περί εμού’ που σημαίνει ‘Εξετάζετε, δηλαδή, με προσκόλληση στο εξωτερικό γράμμα τις Άγιες Γραφές, διότι νομίζετε ότι με μόνη την ανάγνωση και την εξέταση αυτή θα έχετε ζωή αιώνια. Και εκείνες είναι που μαρτυρούν για Μένα’. Καμία σχέση δηλαδή με το νόημα που νομίζαμε. Μάλλον κάτι δεν καταλάβαμε καλά, κάτι δεν μας είπαν σωστά, κάτι το πήρε κάποιος, το άλλαξε όπως το βόλευε κι εμείς κατά χιλιάδες το πιστέψαμε. Και είμαστε στην εποχή της πληροφορίας, της ενημέρωσης, του διαδικτύου. Φανταστείτε τι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί πριν από δύο χιλιάδες χρόνια…
Τότε που γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός, ο Ναζωραίος, ο Σωτήρας. Ή τουλάχιστον, έτσι μάθαμε από τα βιβλία της Χριστιανικής Εκκλησίας. Γεννήθηκε, έζησε, έκανε θαύματα, δίδαξε την θρησκεία της Αγάπης, μαρτύρησε στο Σταυρό, πέθανε και μετά από τρεις ημέρες αναστήθηκε. Από τότε οι μαθητές του διέδωσαν το μήνυμά του σε όλο το κόσμο και η Χριστιανική θρησκεία σήμερα είναι μια από τις επικρατέστερες. Τι θα συνέβαινε όμως αν όλα αυτά δεν ίσχυαν; Αν ήταν αποκυήματα της φαντασίας κάποιων, παλαιοτέρων μύθων διαφόρων θρησκειών που απορροφήθηκαν από τους πιστούς του Ναζωραίου; Θα άλλαζε κάτι για τους πιστούς;
Η απάντηση είναι «μάλλον ναι», ενώ δεν θα έπρεπε. Η πίστη είναι κάτι προσωπικό, έχει να κάνει με την ψυχή μας και την εσωτερική μας αναζήτηση. Παρόλα αυτά, μια τέτοια ανακάλυψη θα διέλυε ένα τεράστιο merc αιώνων, θα γκρέμιζε οικονομικές αυτοκρατορίες, θα κατέστρεφε αφηγήματα, κυρίως το εξής. Σε συζητήσεις των Χριστιανών με πιστούς άλλων θρησκειών, το βασικό επιχείρημα είναι το «Μα ο Ιησούς υπήρξε»! Υπάρχουν όμως ιστορικά γεγονότα που να το αποδεικνύουν; Υπάρχουν καταγραφές από τους ιστορικούς της εποχής για τα γεγονότα που αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη; Υπάρχουν στοιχεία που να επαληθεύουν τα Ιερά Γραπτά;Το ρεύμα των Μυθικιστών ερευνά αυτό ακριβώς το ζήτημα. Δεν θέλει να πολεμήσει τη μεγαλύτερη θρησκεία παγκοσμίως, ούτε θεωρεί ότι θα έπρεπε να επηρεάζει σε κάτι το αν ο Ιησούς ήταν πραγματικό πρόσωπο. Το μήνυμα είναι μεγαλύτερο από το κάθε πρόσωπο άλλωστε, και η ιστορικότητά του μπορεί να αμφισβητείται, το μήνυμα όμως όχι. Η έρευνα ξεκίνησε την εποχή του Διαφωτισμού, όπου έκανε και για πρώτη φορά την εμφάνισή της το ρεύμα των Μυθικιστών (έτσι ονομάστηκαν αυτοί που αμφισβητούν την ιστορικότητα του Ιησού) και συνεχίζεται έως τις μέρες μας, με αρκετά στοιχεία που κατευθύνονται προς το «όχι» να έχουν εμφανιστεί στο τραπέζι των συζητήσεων. Όχι εδώ βέβαια, εδώ έχουμε σοβαρότερα ζητήματα. Εδώ είναι ψήφοι, παγκάρι, εξουσία, απαγορεύονται ακόμα και οι σκέψεις. Πρέπει ακόμη να διαβάζουμε για γάμους στην Κανά, για δράκους και Άγιο Γεώργιο, για Παίδες εν Καμίνω, για το Σώμα και το Αίμα του που δεν μεταφέρουν ιούς και να μην εξετάσουμε ποτέ το βαθύτερο μήνυμα της Χριστιανικής θρησκείας. Και δύσκολα θα το βρούμε όσο στηριζόμαστε στη θρησκευτική μυθοπλασία. Εκτός αν πιστεύετε ότι προερχόμαστε από τον Αδάμ και την Εύα – η Λίλιθ είχε πάει για ποτό- οπότε δεν νομίζω να έχετε φτάσει καν σε αυτή την παράγραφο. Και είναι δικαίωμά σας αυτό. Υπάρχουν και κάποιοι όμως που αναζητούν, ερευνούν, όχι διότι δεν πιστεύουν την ιδέα, αλλά διότι δεν θέλουν να τους κοροϊδεύουν άλλοι άνθρωποι!
Ένας από αυτούς είναι και ο Μηνάς Παπαγεωργίου. Και έκανε αυτό ακριβώς που σας γράφω. Έρευνα! Συγκέντρωσε ιστορικά στοιχεία, πήρε συνεντεύξεις από αρκετούς εκπροσώπους του ρεύματος του Μυθικισμού, που προσπαθούν να απαντήσουν με ιστορικά στοιχεία και εμπεριστατωμένα επιχειρήματα στο ερώτημα: ήταν ο Ιησούς ιστορικό πρόσωπο ή όχι;
Ταξιδεύοντας στη Ναζαρέτ, που τα περισσότερα στοιχεία λένε πως δεν υπήρχε την εποχή που γεννήθηκε ο Ιησούς, διαβάζοντας τους πάπυρους της Νεκράς θάλασσας και το τι αναφέρουν, τα Ομηρικά Έπη και το πως σχετίζονται με την ιστορία του Ιησού, έχοντας υπόψιν τη δυσκολία στη γραφή και την αμορφωσιά που υπήρχε εκείνη την περίοδο, που έκαναν την ακριβή μεταφορά κειμένων κάτι πολύ δύσκολο, την ερμηνευτική «παραμόρφωση» που ίσως δέχτηκαν από τους ηγέτες της πίστεως κατά καιρούς και ανάλογα με τις ανάγκες, ανακαλύπτοντας τα θαύματα του Ιησού στη λατρεία του Μίθρα και του Διονύσου, ο Μηνάς Παπαγεωργίου μας δίνει ένα ολοκληρωμένο έργο, θέλοντας να μας βάλει σε σκέψεις. Και για μένα το πετυχαίνει απόλυτα! Μας ταξιδεύει μέσω των συνεντεύξεων από ανθρώπους των γραμμάτων τότε που έγιναν όλα. Μας παρουσιάζει τις συνθήκες, τα ιστορικά δεδομένα, το «παρασκήνιο». Και σε κάθε σημείο διατρανώνει πως δεν είναι πολέμιος της Χριστιανικής θρησκείας, όπως και οι περισσότεροι Μυθικιστές. Απλά αναζητούν την αλήθεια. Και απ΄ ό,τι θυμάμαι, ο Χριστιανισμός είναι η θρησκεία της Αλήθειας και της Αγάπης.