γράφει η συγγραφέας του βιβλίου «Τα Ταρώ του Έρωτα», Δέσποινα Παλαμάρη
Η δύναμη της έκστασης
Η έκσταση είναι η γλώσσα της ψυχής, όμως στον σημερινό κόσμο είναι μια ξεχασμένη γλώσσα. Οι περισσότεροι τη φοβόμαστε, γιατί τη συγχέουμε με την ψεύτικη γεύση έκστασης που προσφέρουν τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και νομίζουμε ότι θα μας κάνει να χάσουμε το μυαλό μας.
Η έκσταση όμως έχει τη δύναμη να θεραπεύει και να μεταμορφώνει. Μας επιτρέπει, αφού ανοίξουμε τον νου και την καρδιά μας, να αγαπήσουμε όλες τις πλευρές του εαυτού μας, ακόμα και αυτές που έχουμε χάσει στο πέρασμα των χρόνων, να συνδεθούμε με τον εκστατικό εαυτό μας και, διευρύνοντας το πνεύμα μας, να ανοίξουμε στις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει η Ύπαρξη.
Η φρενήρης εποχή
Ζούμε σε μια αντιεκστατική κοινωνία που πιστεύει στον διαχωρισμό του σώματος και του πνεύματος, σε μια κοινωνία που μας μαθαίνει ότι η ανθρώπινη φύση μας, το σώμα μας και ο κόσμος που μας περιβάλλει, είναι εχθροί του πνεύματός μας και όχι η γόνιμη γη, πάνω στην οποία το Πνεύμα ριζώνει και αναπτύσσεται. Μας διδάσκει από πολύ νωρίς να ντρεπόμαστε για τα κορμιά μας, να έχουμε ενοχές για τη σεξουαλικότητά μας, να αμφισβητούμε την αξία μας, να προσεγγίζουμε τη ζωή με το μυαλό μας και να χτίζουμε άμυνες γύρω από την καρδιά μας, βιώνοντας έντονα συναισθήματα άγχους και διαχωρισμού, που μειώνουν τη φυσική ροή της χαράς μας.
Μας οδηγεί σταδιακά να αγνοούμε την ιερότητα της ζωής και να στερούμε από εμάς τη δυνατότητα να ζήσουμε μέσα στην έκσταση, συνδεδεμένοι με τον εκστατικό νου της απέραντης δημιουργίας.
Η Τάντρα
Η Τάντρα λέει:
«Για να βρούμε την εσωτερική μας ελευθερία, δεν χρειάζεται να απαρνηθούμε τον εαυτό μας και τα εγκόσμια. Μπορούμε να βρούμε την ευδαιμονία στην καθημερινότητά μας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ξεχάσουμε ό,τι μας έμαθαν και να αποδεχτούμε όλες τις πτυχές του εαυτού μας χωρίς να διαχωρίζουμε τι είναι καλό και τι είναι κακό· να μπούμε συνειδητά μέσα στις επιθυμίες μας, μέσα στο σκοτάδι μας, στο πάθος, στην ηδονή και στον πόνο μας. Και περνώντας από την άγνοια στη σοφία να ερωτευτούμε τη ζωή και να δούμε ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να συναντήσουμε τον Εκστατικό Εαυτό μας και να ενωθούμε με την ψυχή μας».
Υπερβαίνοντας τον εαυτό μας
Λένε ότι το πιο σημαντικό ταξίδι είναι το ταξίδι από το μυαλό στην καρδιά. Όταν όμως συναντήσεις την καρδιά σου, καταλαβαίνεις ότι το πιο σπουδαίο ταξίδι είναι αυτό που οδηγεί από την ενέργεια στην έκσταση και από το ασυνείδητο στο συνειδητό και την αφύπνιση.
Όταν η ενέργεια ρέει χωρίς εμπόδια μέσα στο σώμα μας, τότε νιώθουμε ευχαρίστηση. Όταν αποδεχτούμε αυτή την ευχαρίστηση και με εμπιστοσύνη της επιτρέψουμε να ρέει ανεξάντλητα στην καρδιά μας, τότε γίνεται απόλαυση. Και όταν αυτή η ενέργεια ανυψωθεί από την καρδιά στον νου μας, έναν νου καθαρό και ελεύθερο από αρνητικές σκέψεις, τότε η συνείδησή μας αφυπνίζεται και γίνεται αισθαντικότητα, απλωσιά, φως, διαύγεια… Η ενέργεια κυκλοφορεί στο σώμα με τη δύναμη της έντονης απόλαυσης και αρχίζουμε να μυρίζουμε, να ακούμε, να βλέπουμε, να γευόμαστε και να αγγίζουμε τα πράγματα με πιο βαθύ και αισθησιακό τρόπο.
Υπερβαίνουμε τον εγωιστικό μας νου και αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι η πηγή της έκστασης δεν βρίσκεται σε κάποιο μακρινό μυστικό κόσμο, αλλά στη ζωή που ζούμε στο εδώ και στο τώρα.
Βρες το κατάλληλο βιβλίο για τη σημασία των Ταρώ
από τις Εκδόσεις Δαιδάλεος ΕΔΩ