Tο να φροντίζουμε για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε πάντα, αλλά ειδικά σε περιόδους έξαρσης λοιμώξεων μέσα στο έτος ή σε καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες.
Γι’ αυτό το λόγο, ακολουθούν κάποιες συμβουλές ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με φυσικές μεθόδους, έχοντας ως γνώμονα ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία:
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η ισορροπημένη διατροφή, κατά κύριο λόγο η χορτοφαγική, με τροφές που ενισχύουν την ανοσοποίηση, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα, είναι υψίστης σημασίας. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η μεταβολική μας λειτουργία είναι ισχυρή.
• Προτιμούμε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες C, B6, D και E, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σελήνιο και αντιοξειδωτικά. Στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν τον οργανισμό μας να αποτρέψει τη μόλυνση.
• Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό θα πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό το οποίο καλό είναι να έχει φτάσει σε σημείο βρασμού πριν το καταναλώσουμε (το αφήνουμε να κρυώσει ή, ακόμα καλύτερα, το πίνουμε ζεστό). Επίσης, καλό είναι να πίνουμε πολλά ζεστά ροφήματα βοτάνων.
• Η μείωση, ή καλύτερα, η πλήρης αποφυγή της ζάχαρης (και κάθε είδους γλυκού) είναι πολύ σημαντική, μιας και η ζάχαρη έχει ανοσοκατασταλτική δράση. Το ίδιο ισχύει για τα αναψυκτικά και τους συσκευασμένους χυμούς, προϊόντα τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
• Ομοίως, η αποφυγή κατανάλωσης κάθε είδους αλκοόλ είναι απαραίτητη, ειδικά στις περιπτώσεις μεταδοτικών ασθενειών, όπως του COVID-19. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν ήδη συμπτώματα ασθένειας, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πιθανότητας θνησιμότητας, σύμφωνα με την Θιβετανική Ιατρική.
• Μειώνουμε στο ελάχιστο όλα τα γαλακτοκομικά (γάλα, τυριά, γιαούρτια), μιας και ενισχύουν τις φλεγμονές.
• Ομοίως, τους υδατάνθρακες, τα ζυμαρικά, το λευκό ρύζι και το ψωμί.
• Καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση κάθε είδους κρέατος και να προτιμάμε τα ψάρια.
• Επίσης, αποφεύγουμε τηγανιτά, ψητά στα κάρβουνα, καπνιστά, αλλαντικά και γενικά επεξεργασμένες τροφές, προ-μαγειρεμένα και fast food.
• Προτιμάμε μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια. Μερικά λαχανικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C είναι: το άσπρο, το κατσαρό και το κόκκινο λάχανο, οι πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών κ.ά.
• Οπωσδήποτε καταναλώνουμε καθημερινά φρέσκα φρούτα, με προτίμηση σε αυτά που περιέχουν βιταμίνη C (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, λάιμ, σαγκουίνι, γκρέιπφρουτ, μούρα, μύρτιλο, κράνμπερι, ράσμπερι, ακτινίδιο, ανανάς, μάνγκο, φράουλα κ.ά.).
• Επίσης, μέσα στην ημέρα τρώμε ξηρούς καρπούς, όπως σταφίδες, καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα και κάσιους (πάντα ωμά και ανάλατα), καθώς και λιναρόσπορο.
Η ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
Η μεταβολική λειτουργία είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, οπότε θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να εξασφαλιστεί ότι η πεπτική δύναμη υποστηρίζεται επαρκώς αυτήν την περίοδο. Αν ο μεταβολισμός μας είναι ισχυρός, το ίδιο θα είναι και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
• Το τσάι με τζίντζερ (σε σκόνη στη μύτη του κουταλιού) και λεμόνι (5-6 σταγόνες) κάθε πρωί – ως το πρώτο υγρό της ημέρας- είναι ένας καλός τρόπος για να δώσουμε άμεση ώθηση στο πεπτικό σύστημα και τον μεταβολισμό κι, επίσης, μας προστατεύει από τις λοιμώξεις.
• Όλα τα τρόφιμα να τρώγονται καλά μαγειρεμένα και ζεστά. Τα λαχανικά και οι σαλάτες να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν ανοίγουμε το ψυγείο και καταναλώνουμε ό,τι βρούμε χωρίς να το ζεστάνουμε πρώτα.
• Να τρώμε κάτι ελαφρά όξινο πριν από κάθε γεύμα για την ενεργοποίηση της μεταβολικής δύναμης.
• Το ρόδι και ο χυμός του είναι φάρμακα για το πεπτικό σύστημα και ενισχύουν τη λειτουργία του.
ΔΥΝΑΤΑ ΦΥΣΙΚΑ «ΦΑΡΜΑΚΑ»
• Σκόρδο: το ωμό, ακατέργαστο σκόρδο περιέχει ισχυρές αντι-ιικές και αντιβιοτικές ενώσεις (συγκεκριμένα αλλισίνη) που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του σώματος από παθογόνους μικροοργανισμούς. Το μαγειρεμένο σκόρδο δεν έχει την ίδια ισχύ, οπότε, εάν σας ενοχλεί η έντονη οσμή του σκόρδου, ένα φυσικό συμπλήρωμα σε κάψουλα είναι ίσως η καλύτερη επιλογή αυτήν την περίοδο. Προσωπικά συστήνω 2 ωμές σκελίδες την ημέρα. Προσοχή όσοι έχουν χαμηλή πίεση!
• Σαμπούκο (Elderberry): αυτό το θαυματουργό μούρο –συνήθως λαμβάνεται σε μορφή σιροπιού, αλλά κυκλοφορεί και σε κάψουλες- είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ ενισχύει το αναπνευστικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν το σαμπούκο.
• Αστράγαλος (Astragalus Propinquus): αυτή η ισχυρή ρίζα έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως κατά του κορονοϊού στην Κίνα και έχει ισχυρές ιδιότητες ανοσολογικής εξισορρόπησης. Κυκλοφορεί σε σκόνη (χύμα), αλλά και σε κάψουλες. Ο αστράγαλος είναι βότανο για πρόληψη και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της ασθένειας.
• Γλυκόριζα: όλες οι ποικιλίες γλυκόριζας είναι πολύ δυνατά φάρμακα για την αναπνευστική οδό και φημίζονται για τις αντι-ιικές τους ιδιότητες, αλλά και για την ολική ενίσχυση του οργανισμού. Στην ιατρική του Θιβέτ είναι κύριο συστατικό σε σκευάσματα ενίσχυσης των πνευμόνων, ειδικά όταν η ασθένεια έχει ξηρή φύση. Υπάρχει σε μορφή σκόνης για ροφήματα, αλλά και σε κάψουλες.
• Σταφίδα: συγκεκριμένα το τσάι σταφίδας είναι ένα κλασσικό, απλό φάρμακο για αντιμετώπιση της ήπιας αναπνευστικής δυσλειτουργίας και για να διατηρηθεί η καλή υγεία των πνευμόνων κατά τη διάρκεια της φάσης πρόληψης, ειδικά επειδή είναι ενυδατική και βοηθά στην εξουδετέρωση της ξηρότητας στην αναπνευστική οδό. Παίρνουμε μια μικρή χούφτα σταφίδες (κατά προτίμηση ξανθές) και τις ρίχνουμε σε ζεστό νερό. Μετά από 10 λεπτά μπορούμε να σουρώσουμε και να πιούμε. Αυτό το έγχυμα μπορούμε να το πίνουμε όλη την ημέρα.
• Βιταμίνες C & D: αυτές είναι δύο κύριες βιταμίνες, ειδικά σε περιόδους λοιμώξεων. Σε αυτήν την περίοδο θα ήταν καλό να τις λαμβάνουμε και σε μορφή συμπληρώματος, πέραν μέσω της καθημερινής μας διατροφής και της έκθεσης στον ήλιο. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην πρόληψη της λοίμωξης και μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο θεραπείας για όσους είναι ήδη άρρωστοι, ενώ η βιταμίνη D3 (μαζί με την Κ2) είναι ιδιαίτερα ανοσοπροστατευτική και απαραίτητη.
ΑΣΚΗΣΗ
Η άσκηση είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέσω της άσκησης υποβοηθούνται όλες οι λειτουργίες του οργανισμού μας. Η άσκηση συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, ανανεώνεται ο αέρας στους πνεύμονες, τονώνεται η καρδιά και όλα τα όργανα, βοηθά στο κυκλοφορικό, βελτιώνει τη διάθεση και πολλά, πολλά άλλα.
• Θα πρέπει να κάνουμε καθημερινά έστω ήπια άσκηση (περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο κ.ά.).
• Η γιόγκα είναι ένα από τα πληρέστερα συστήματα υγείας και άσκησης το οποίο συνδυάζει σωματική ενδυνάμωση και διάταση με αναπνευστικές τεχνικές, ψυχονοητική ανάταση κ.ά.
• Οι ηλικιωμένοι είναι πολύ σημαντικό να είναι ενεργοί και δραστήριοι (ανάλογα με τη σωματική τους ικανότητα), όπως, επίσης, και τα παιδιά.
• Οι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τέσσερις φορές την εβδομάδα άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον 45 λεπτά.
• Οι δραστηριότητες στη φύση είναι μια ανάγκη του οργανισμού μας ζωτικής σημασίας.
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Πολύ σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος είναι η καλή διάθεση και γενικά τα θετικά συναισθήματα!
• Θα πρέπει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να προσφέρουμε αγάπη στους ανθρώπους γύρω μας.
• Η ανησυχία είναι ένα από τα πιο «άχρηστα» συναισθήματα. Με το να ανησυχούμε για πράγματα και καταστάσεις μας μπλοκάρει στην προσπάθειά μας να βρούμε ορθές λύσεις στα προβλήματά μας και πολλές φορές χτίζει τείχη που δεν υπάρχουν. Ο καθαρός και ήρεμος νους θα μας οδηγήσει στην ορθή δράση.
• Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα το οποίο χρήζει προσοχής, μιας και μπορεί να μας προστατέψει ενισχύοντας το σημαντικό ένστικτο της επιβίωσης, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε φοβίες και πανικό που μπορεί να είναι καταστροφικά.
• Η αποδοχή οποιασδήποτε κατάστασης μας βοηθά να δούμε τα πράγματα ως έχουν. Απαλλαγμένοι από προσκολλήσεις και συναισθηματικές εσωτερικές συγκρούσεις δρούμε μέσω της ορθής διάκρισης με ψυχραιμία και λογική.
• Η έκφραση των συναισθημάτων μας –θετικών και αρνητικών- με υγιή πάντα τρόπο είναι ζωτικής σημασίας, μιας και το αντίθετο –το να τα εγκλωβίζουμε μέσα μας- μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογενέσεις και μείωση της ζωτικής μας ενέργειας.
• Το χαμόγελο μας βοηθά να αναπνεύσουμε καλύτερα και αλλάζει αυτόματα την ψυχολογία μας. Χαμογελάστε!
• Η Λογική και το Συναίσθημα είναι δύο συνάδελφοι που πρέπει να συνεργάζονται απόλυτα!
Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος
Traditional Tibetan Medicine Amchi/Naturopath – Yoga Instructor
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ ΠΑΡΟΜΟΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ Yoga Healing Center
Info: www.yhc.gr
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ”ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΙΒΕΤΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ” ΚΑΙ ”ΤΟ ΚΑΘΡΕΦΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ”